Zdrowa żywność powinna być dostarczana organizmowi niezależnie od wieku. W przypadku dzieci i niemowląt jest to szczególnie ważne. Tak młode organizmy dopiero się rozwijają, a zbilansowana dieta sprawia, że proces ten przebiega bardziej harmonijnie. Dodatkowo maluchy są bardziej narażone na wszelkiego rodzaju choroby bakteryjne, infekcje bądź ich organizmy częściej zmagają się z występowaniem wielu objawów alergii. Ponadto dzieci mają znacznie niższą podaż kaloryczną. Przez to taka sama dawka niezdrowego pokarmu może mieć większy wpływ na ich funkcjonowanie.
Dobierając produkty do diety dziecka, warto mieć na uwadze ich prosty skład oraz oznaczenie określające wiek, dla którego przeznaczony jest dany pokarm. Dodatkowe atuty stanowią wykorzystanie przez producenta produktów ekologicznych oraz unikanie wszelkiego rodzaju zbędnych wzmacniaczy smaku. Warto pamiętać, iż żywność zawierająca na opakowaniu informację o wieku konsumenta jest zgodna z restrykcyjnym prawem UE, co daje gwarancję bezpieczeństwa. Wybierając te produkty, rodzic ma największą pewność, że takie jedzenie nie zaszkodzi delikatnemu brzuszkowi malucha.
Zdrowa żywność dla dziecka – jaki makaron dla niemowlaka wybrać?
Rodzice nie przechodzą obojętnie wobec sposobu żywienia dziecka. Wielu z nich zastanawia się, jaki makaron dla niemowlaka będzie najlepszych wyborem. Ważna jest przede wszystkim wysoka jakość. Warto również zaznaczyć, że makaron to najczęściej produkt zawierający gluten. Z tego względu należy podawać go sukcesywnie w coraz większych ilościach. Zaleca się, by dziecko przed rozpoczęciem spożywania tego rodzaju pożywienia miało ukończone co najmniej 6 miesięcy. W sytuacji, w której maluch nie będzie uczulony na białko jajka kurzego, naturalny makaron zawierający ten składnik będzie doskonałym uzupełnieniem diety.
W przypadku pociech zmagających się z celiakią idealnie sprawdzą się dostępne na rynku alternatywy jak makaron z ciecierzycy czy ryżowy. Za jeden ze zdrowszych produktów w tej kategorii uznaje się ten z pszenicy durum. Z tego względu dodanie go do potraw najmłodszych nie powinno mieć negatywnego wpływ na układ pokarmowy w pełni zdrowego dziecka. Podobnie dzieje się w przypadku niewielkiego dodatku makaronu pełnoziarnistego czy innych zdrowych alternatyw, takich jak ten wykonany z mąki orkiszowej bądź kukurydzianej. Różnorodność jest ważna, ale warto podawać nowe produkty, zwłaszcza te, które zawierają dużą ilość błonnika.
Zdrowe słodycze dla najmłodszych
Dzieci lubią eksplorować nowe smaki. Słodki należy do jednych z najbardziej lubianych. Najlepszą alternatywą dla produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy są suszone owoce bądź musy. Dziecko doskonale zna słodki posmak już od najmłodszych lat. Pierwszą styczność z nim ma już podczas picia mleka. Warto pamiętać, że dosładzanie pokarmów przed ukończeniem przez malucha 1. roku życia jest całkowicie zbędne. W późniejszym wieku pociecha wielokrotnie będzie miała styczność z tradycyjnymi słodyczami. Warto przedstawiać maluchowi ciekawe alternatywy do popularnych kolorowych łakoci.
Samodzielnie wykonane deserki mogą być bardzo dobre, a nawet lepsze niż znane przysmaki. Warto pamiętać, że dzieci jedzą oczami, więc niezwykle istotny aspekt stanowi dla nich ciekawa forma. Z tego powodu warto eksperymentować z interesującymi kształtami. Rodzic może wykonać domowe kulki mocy, stworzyć domowe ciasteczka czy puddingi. Natomiast wybierając gotowe słodkości, warto zwrócić uwagę na to, aby ograniczona była ilość barwników czy sztucznych wzmacniaczy smaku. Z kolei pożądanymi składnikami będą produkty pochodzenia naturalnego, np. aromaty bądź ekstrakty roślinne.
Zdrowe musy dla niemowląt
Musy są niezwykle chętnie wybieranym przez rodziców rozwiązaniem. Za główną przyczynę takiego stanu rzeczy uważa się przyjemną dla maluchów konsystencję. Przy doborze właściwego produktu warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość warzyw i owoców, pożądany jest również dodatek witaminy C. W dobrej jakości produkcie nie powinno być wiele cukru lub soków zagęszczonych oraz oczywiście konserwantów.