Kiełbasa chorizo – nazwa kojarzy się z Hiszpanią, corridą oraz czerwonym kolorem, który jest obecny wszędzie w Hiszpanii. To kolor kwiatów, sukienek oraz najbardziej znanego i rozpoznawalnego specjału kuchni, czyli czerwonej kiełbasy hiszpańskiej chorizo. Jej smak i aromat, tak charakterystyczny dla kraju śródziemnomorskiego jak Hiszpania został przeniesiony i zaoferowany specjalnie dla Ciebie w https://latiendaespanola.pl/k/wedliny/chorizo/, gdzie czeka na Ciebie cała gama smaków od łagodnego Chorizo Dulce Extra Herradura po pikantne Chorizo Picante Extra Herradura.
Tradycyjna receptura – gwarantem dobrego smaku
Aby dobrze zrozumieć skąd wzięła się czerwona hiszpańska kiełbasa chorizo, należy cofnąć się do XVI wieku kiedy to statki wyładowane czerwoną papryką płynęły do Hiszpanii z Nowego Świata. Papryka stała się bardzo popularną i cenioną przyprawą, którą wkrótce hiszpańskie kobiety zaczęły używać do mięsa i produkcji kiełbasy. Receptura tradycyjnego chorizo nie zmieniała się na przestrzeni całych wieków. Od zawsze używano do jej produkcji mięsa wieprzowego, czosnku oraz czerwonej papryki, transportowanej z Nowego Świata.
Cały sekret hiszpańskiej kiełbasy chorizo to zmielona i zasuszona papryka, która dodana do mięsa daje mu ten charakterystyczny czerwony kolor oraz smak (pikantny lub łagodny). Papryka pimentón, bo o niej mowa, nadaje charakterystycznego koloru oraz posmaku drzewnego aromatu. Końcowym etapem produkcji tradycyjnej kiełbasy chorizo jest proces suszenia i dojrzewania. Im dłuższy czas marynowania, tym zapach i smak jest doskonalszy a na stronie zewnętrznej pojawia się charakterystyczna biała pleśń.
Jak rozpoznać dobrą kiełbasę chorizo?
Każdy region ma swój charakterystyczny sposób produkcji, suszenia oraz recepturę na swój niepowtarzalny smak kiełbasy chorizo. Na każdym etapie wyrobu tradycyjnej kiełbasy hiszpańskiej chorizo, producent dba aby jego wyrób był unikalny i smakowity. Dobra kiełbasa jest rozpoznawalna po marce, którą najlepiej reprezentują małe, rodzinne przetwórnie. W tych faktoriach producenci unikają używania sztucznych przypraw i dopełniaczy smaku. Cechą charakterystyczną każdej kiełbasy chorizo jest region pochodzenia. To specyfika regionu decyduje o walorach i jakości kiełbasy. Kiełbasa Chorizio Cular Extra Duroc charakteryzuje się tym że jest produkowana z mięsa świń iberyjskich oraz bez konserwantów. Inna kiełbasa Chorizo Picante Extra Herradura jest produkowana z najlepszych mięs i przypraw, a cechą charakterystyczną jest kształt w formie podkowy.
Innym atutem charakteryzującym dobre chorizo jest klimat w jakim powstają kiełbasy. Przykładem może tu być Chorizo Extra która jest przesiąknięta zapachem gór Salamanka w Kastylii. Należy jeszcze wspomnieć, że wszystkie dobre kiełbasy chorizo można rozpoznać po grubości mięsa mielonego i użytego do produkcji, a widocznego po przekrojeniu kiełbasy. Dobre kiełbasy hiszpańskie chorizo charakteryzuje mocny zapach oraz biały nalot na osłonce kiełbasy, która jest charakterystyczna dla procesu dojrzewania. Jeżeli jesteś smakoszem takich kiełbas, to nasza strona jest miejscem, na której znajdziesz to, czego potrzebujesz https://latiendaespanola.pl/k/wedliny/chorizo/.
Chorizo gdzie kupić i jak użyć w kuchni?
Kiełbasy w kuchni hiszpańskiej są używane prawie do wszystkiego od gulaszy na gorąco po dodatki do kanapek, tostów czy pizzy. W polskiej kuchni kiełbasy chorizo można zaserwować jako świetny dodatek do serów czy win na przyjęciach lub szybką przekąskę w pracy. Do polskich dań świetnie pasuje jako dodatek do jajecznicy czy omletu nadając im zupełnie inny smak. Z dostępnością kiełbas chorizo na rodzimym rynku nie ma problemu, ponieważ sklepy które się w tym specjalizują, oferują nie tylko hiszpańskie wędliny, ale także inne specjały tej kuchni.
Dla Twojej wygody w sklepie La Tienda Espaniola zgromadzone są pod jednym dachem specjały, które charakteryzują region Półwyspu Iberyjskiego. Amatorzy chorizo wiedzą gdzie kupić i jakie dodatki wybrać aby na stole zagościło hiszpańskie słońce, a monsunowy wietrzyk pobudził Nasz apetyt zapachem dobrze przyprawionych kiełbas chorizo.